5 september 2018
Si Shut Hau debuteert als Oranje zaalvoetbalster

De dames van de landelijke zaalvoetbalploeg hebben gespeeld om een plaats in het EK Zaalvoetbal 2019. De Oranjedames zaten in een poule met België, Zweden en Noord-Ierland. Helaas verloren ze de eerste wedstrijd tegen Zweden en speelden ze in de tweede wedstrijd tegen België gelijk, wat inhield dat ze niet door zijn naar de volgende ronde. Hun vertrouwen kreeg een boost doordat ze gastland Noord-Ierland versloegen met 4-2.

De volgende fase van de kwalificatie bestaat uit een aantal minitoernooien, waarin een team moet winnen om zich te plaatsen voor het EK. Welke teams tegen elkaar moeten spelen, wordt bepaald door loting.

Dat Si Shut Hau deel uitmaakte van de selectie, is nogal bijzonder, want ze is nog maar net hersteld van twee zware blessures, die ze kort na elkaar opliep. “Ik ben ontzettend blij dat ik voor het Nederlands team ben geselecteerd,” vertelde ze aan het Friesch Dagblad, “Dat had ik niet verwacht, zo kort na die blessures.”

Si Shut is werkzaam bij Priore accountants als assistent accountant.

Sinds 2017 voetbalt Hau bij Avanti, dat inmiddels een plek in de Eredivisie Zaal heeft veroverd. En nu heeft ze dus haar debuut gemaakt bij de Oranjedames. Hoe heeft ze het EK Zaalvoetbal ervaren?
“Natuurlijk had ik gehoopt dat we de eerste ronde glansrijk zouden doorkomen,” aldus Hau, “Maar dat is nu eenmaal niet gelukt. We hebben kansen laten liggen. Wel was het een prachtige ervaring waar we als team veel van hebben geleerd.”  

De dames zijn alweer druk aan het trainen en merken duidelijk dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Si Shut Hau heeft geen last meer van haar blessures, al wordt ze nog enigszins beperkt in haar bewegingen. Haar doel voor het volgende EK? Het veld weer in! “We gaan echt niet in een hoekje zitten mokken. We gaan er keihard tegenaan om het volgende EK veel beter terug te komen. Ik hoop dat ik opnieuw de kans krijg om mee te doen. Dat lijkt me echt geweldig.”