Terug naar overzicht

Publicatie
Brengt bijverdienste studiefinanciering in gevaar?

Studenten aan het mbo en sommige studenten aan het hbo of de universiteit mogen jaarlijks maximaal een bepaald bedrag bijverdienen. Schieten ze over deze grens heen, dan komt hun studiefinanciering in gevaar.

De inkomensgrens geldt voor mbo'ers. Daarnaast geldt de inkomensgrens ook voor hbo'ers en studenten aan een universiteit die nog onder het oude stelsel van studiefinanciering vallen (van voor 1 september 2015).

De studiefinanciering komt pas in gevaar als in 2019 meer dan € 14.682,96 wordt bijverdiend. Dreigt een student over deze grens heen te schieten, dan kan de studiefinanciering stopgezet of de bijverdiensten beëindigd worden.


Let op!

Studenten die onder het nieuwe stelsel (leenstelsel) vallen en degenen die voortgezet onderwijs volgen, mogen onbeperkt bijverdienen zonder dat de studiefinanciering in gevaar komt.

Doet de student aangifte voor de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld omdat hij aftrekposten heeft zoals reiskosten, dan gaat het om het verzamelinkomen, ofwel het inkomen in box 1, 2 en 3 bij elkaar opgeteld. Doet de student geen aangifte, dan gaat het om het belastbaar loon dat in deze gevallen meestal gelijk is aan het brutoloon.

Schiet een student met het inkomen over de inkomensgrens heen, dan moet hij of zij de te veel ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Ook krijgt de student een boete per halve maand dat onterecht van een studentenreisproduct gebruik is gemaakt.

DUO controleert achteraf of studenten en scholieren niet te veel hebben bijverdiend. Daartoe vraagt DUO inkomensgegevens op bij de Belastingdienst.



Heeft u vragen over de maximale omvang van bijverdiensten door scholieren en studenten, neem dan contact met ons op.

Bron:SRA- Publicatiedatum:16-07-2019