Terug naar overzicht

Publicatie
Tips ter voorbereiding op btw-verhoging

Per 1 januari 2019 heeft het kabinet het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9%. De meeste ondernemers (79%) zijn op de hoogte van deze btw-verhoging. Toch is voor meer dan de helft (53%) nog werk aan de winkel. Dit blijkt uit onderzoek (eind november) van de Belastingdienst.

De tariefverhoging heeft impact op onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten, de offertes en facturen. De Belastingdienst geeft tips om de ondernemer te helpen bij de verandering:

Controleer voor welke diensten en producten de btw-verhoging geldt.

Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen.

De ondernemer bepaalt of hij de prijzen gaat verhogen of gelijk houdt. Bij verkoop aan particulieren, kan de ondernemer de verhoging van de btw doorberekenen in de verkoopprijs. Hierdoor blijft de brutowinst gelijk. Bij verkoop aan andere ondernemers heeft de btw-verhoging vaak geen invloed, aangezien zij de btw meestal kunnen aftrekken.

Onderzoek of het kassasysteem, boekhoudprogramma en andere software nog moet worden aanpast.

Zorg dat de administratie op tijd wordt aangepast, zodat deze klaar is voor de eerste btw-aangifte in 2019. Wij kunnen u eventueel ondersteunen bij de aanpassing in het boekhoudprogramma